1. dan TVU – Idrijski gozdarski izzvi

Lepo ponedeljkovo popoldne je skupina ljubiteljev gozda preživela v družbi revirnega gozdarja, gospoda Matevža Konjarja, s katerim so se sprehodili po naših Rakah.

V pogovoru s strokovnjakom so se udeleženci na sproščen in igriv način preko ugank seznanili z zgodovino gospodarjenja z gozdovi, ki se je pričelo prav v Idriji. Zaradi velikih potreb po lesu v rudniku so se že v preteklosti zavedali, da je potrebno z gozdovi ravnati odgovorno.

Gozdar Matevž je poudaril, da je sicer vloga gozdov v gospodarstvu res velika, da pa to vsekakor ni njihov ednini pomen. Gozdovi imajo v našem okolju večplastno vlogo in najbrž se ne zavedamo dovolj, kaj vse nam gozd lahko da, kaj vse nam gozd lahko nudi.

Predstavil je svoj poklic, ki ga več kot očitno opravlja z veliko predanostjo, ter pripomočke, ki jih uporablja pri svojem delu.

Na sprehodu po v svežo zeleno pobarvanih Rakah nas je gospod Konjar opozoril tudi na drevesne vrste, ki se nahajajo v naši neposredni okolici. Predstavil nam je razlike in podobnosti med njimi.

Umirjen sprehod, številne nove informacije in prijetno sproščeno vzdušje so bili bogat izkupiček prijetnega popoldneva.

Hvala gospodu Matevžu Konjarju za prijetno druženje.

Še vtisi udeleženk interaktivne delavnice:

“Sprehod z gozdarjem se mi je zdel zanimiv, pa tudi zelo poučen. Najbolj mi je bilo všeč to, da nam je stvari razložil na zabaven način. Zelo, zelo, zelo veliko smo se smejali in to tako močno, da so me ob koncu dneva bolela lica in trebuh.” Julija Jereb Bubnič, 6. c

“Všeč mi je bilo, da je bila dejavnost na prostem, saj je bil lep dan, ki ga je bilo treba izkoristiti. Delavnica je bila zanimiva, saj je gozdar povedal veliko stvari o našem gozdu, ki jih prej nisem vedela. Povedal nam je, kaj so prednosti in slabosti gozdarskega poklica, kar je bilo še posebej zanimivo. Bilo pa je tudi zabavno, saj smo se vmes tudi pošalili. Če povzamem, delavnica je bila zelo zanimiva, zabavna in poučna.” Vida Zupančič, 6. c

“Bilo je zabavno in poučno. Nisem si predstavljala, da je gozdarstvo tako zanimivo. Všeč mi je bilo, ker smo bili v naravi in smo se gibali. Pogovarjali smo se o zgodovini našega gozda, kako je z gozdom danes, kako bi bilo, če ne bi v preteklosti ravnali tako, kot so. Gozdar nam je pokazal tudi svojo opremo (pinceta, solzilec, čelada, palčke za vzorce blata …). Ugotavljali smo tudi vrste dreves in na enem od njih opazili bukovega kozlička. Sploh nam ni bilo dolgčas.” Tita Ličen, 6. c

Fotografirali so Tilen Jurjavčič, Dane Ličen, Irma Gnezda.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.