2. dan TVU – Kot pridne čebelice

V prostorih šole je v torek popoldne potekala tudi čebelarska delavnica, ki jo je za otroke in njihove starše pripravil idrijski čebelar, gospod Zvone Mohorič, v sodelovanje z mentorico čebelarskega krožka na Osnovni šoli Idrija, gospo Katarino Mohorič. Pridružili so se jima tudi mladi čebelarji Tjaš, Lan in Eldin.

Veseli pa so bili številnega obiska tako otrok kot tudi staršev.

Čebelar Zvone je vsem zbranim najprej posredoval košček svojega bogatega znanja o čebelah. Poudaril je njihov pomen in vlogo v življenjskem krogu. Razložil je tudi, kako poteka delo čebelarja in na kaj vse moraš biti pri svojem delu pozoren. Seveda ni manjkala niti prava čebelarska oprema. Zbrani so lahko razumeli, da čebelarjenje zahteva veliko pozornosti človeka in da se je s to dejavnostjo mogoče prav ukvarjati le, če te vodi ljubezen do malih brenčečih bitij.

V drugem delu srečanja pa so lahko otroci s svojim prstki ugnetali čebelji vosek, iz katerega so izdelali svečke za spomin na prijetno druženje. V učilnici je brenčalo kot v čebelnjaku, a je vseeno delo potekalo umirjeno in zbrano, kot se spodobi za prave čebelarje.

Čebelar Zvone je na koncu s ponosom povedal, da so izdelali več kot 50 svečk. Verjamemo, da udeleženci s sabo domov niso odnesli samo svečke – zagotovo so dogodek zapustili bogatejši za nova vedenja in, upamo, zavest, kako pozorni moramo biti do čebelic.

Fotografirala je Petja Tončič Petkovšek.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.