2. dan TVU – Mala gasilska šola

Čeprav v torek popoldne vreme ni bilo naklonjeno dogajanju na prostem, so domači gasilci in njihovi mladi člani dokazali, da so na akcijo pripravljeni v vsakem vremenu.

Na prizorišče njihove male gasilske šole v Tednu vseživljenjskega učenja so se pripeljali v svojih velikih gasilskih vozilih in tako takoj pridobili pozornost zbranih ter tudi naključnih mimoidočih.

Svojo gasilsko znanje so bili pripravljeni deliti med udeležence delavnice. Poveljnik gasilske zveze Idrija, gospod Boris Peternelj, je nazorno razlagal in opozarjal, kako lahko prav vsak pravilno postopa v primeru soočenja z ognjem. Poudaril je, katera so najpogostejša napačna reagiranja, ko pride do vžiga, ter kako v takih primerih zaščititi sebe.

Razlago so gasilci podkrepili s praktičnim prikazom gašenja s gasilskimi aparati – v nalogi so se poskusili mlajši in nekoliko starejši udeleženci dogodka. Pokazali so tudi, kako ukrepamo ob požaru plinske jeklenke.

Mladi gasilci so prikazali vajo gašenja, pri čemer so navzoči lahko videli, kako spretni so že najmlajši gasilci ter s kakšno mero resnosti in odgovornosti pristopijo k gasilski vaji. Njihova vaja je potekala pod budnim in strogim očesom gasilca Uroša Pavšiča.

Poleg gašenja požara morajo gasilci več kot dobro znati tudi prvo pomoč, zato so prikazali, kako ponesrečenca postavimo v bočni položaj  in kako ga prenesemo z rautkovim prijemom.

Za konec pa je sledilo največje presenečenje, ki je zbrane otroke dokončno navdušilo. Kdor je želel (in med njimi je bilo tudi nekaj odraslih), se je lahko nad krošnje kostanjev dvignil v gasilski košari.

Dogodek je bil vsekakor zanimivo druženje, na katerem smo ponovili informacije, ki so uporabne v našem vsakdanjem življenju.

Idrijski gasilci pa so za konec v svoje vrste povabili nove člane – fante in dekleta, ki bi želeli nekaj svojega prostega časa nameniti tudi tej plemeniti dejavnosti. Srečujejo se ob četrtkih ob 16. uri. Veseli bodo prav vsakega, ki se jim bo pridružil.

Fotografiral je Dane Ličen.

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.