3. dan TVU – Spretne roke tkejo niti

V sredo smo se na rokodelski delavnici – delavnici tkanja lahko poučili o tem, da za naše idrijsko-cerkljansko območje ni značilno samo klekljanje, temveč da je v teh krajih v preteklosti bilo pomemben del kmečkega življenja tudi tkanje.

Člani Društva za rejo drobnice Idrija-Cerkno skušajo obuditi staro znanje in spretnosti ter ga z veseljem pokažejo tudi mladim generacijam. Tako je gospa Alenka Rupnik razložila celotno pot, kako iz postriženega ovčjega runa nastane klopčič volnene niti.

Udeležencem delavnice pa je pokazala tudi enostaven način tkanja na deščicah. Zbrani so tako v svoje deščice napeli vrvice, tkalski pripomoček pritrdili na mizo, sebe pa s pasom pripeli nanj, da so bile vse niti napete. Nato se lotili izdelovanja pisanega izdelka. Pri tem so lahko uporabili tudi domačo ovčjo volno. Spretne roke so hitro osvojile spretnost in nastali so lepi izdelki. V šali so na koncu ugotovili, da že dolgo niso toliko časa sedeli povsem pri miru.

Gospa Alenka je poudarila, kako pomirjujoč učinek ima tkanje na človeka. Ko se tkalec osredotoči na niti v svojih rokah, se odmakne od vseh dražljajev okoli sebe, se njegove misli umirijo in spočijejo.

Fotografirala sta Dane Ličen in Tjaša Petkovšek.

 

Ta vnos je bil objavljen v Nekategorizirano. Zaznamek za trajno povezavo.